ÚJ SZOLGÁLTATÁS!!! A NaturMed Egészségügyi Centrum Új szolgáltatása - Egészségturizmus!!
.hu .de .en
NaturMed Egészségügyi Centrum | 8230. Balatonfüred Kossuth u. 28

Karboxiterápia

KARBOXITERÁPIA (PNEUMOPUNKTÚRA)
SZUBKUTÁN SZÉN-DIOXID GÁZINJEKCIÓ

TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉS:
A széndioxid alkalmazása az orvosi és balneoterápiai gyakorlatban régre visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. Már az ókorban is alkalmaztak a vulkanikus eredetű kénes fürdőket (Európában például a Nápoly közeli barlangokban és Erdélyben). A későbbiekben a széndioxidot kénhidrogénnel kombinálva alkalmazták. A CO2 antibakteriális hatását már a 17-18 században leírta két tudós Boyle és Lavoisier. A tiszta széndioxid terápiás célú alkalmazása 1720 - ban kezdődött a Pyrmonti gyógyfürdőben. Az idők során egyre több gyógyfürdőben kezdték alkalmazni ezt a terápiás eljárást, mint például Meiberg és Mariánské Lázně. Elsőként 1818-ban jelent meg prof. K. J. Heidler publikációja, melyben leírja a széndioxid fürdő kedvező hatását az emberi szervezetre.

A Karboxiterápia - terápiás céllal alkalmazott szubkután széndioxid injekció - már 1932 óta ismert és alkalmazott balneoterápiás módszer volt a francia Royat gyógyfürdőben. Azóta a karboxyterápia kimagaslóan kedvező terápiás hatását leíró publikáció jelent meg. A balneoterápiai gyakorlatban a gázinjekciót elsősorban izületi problémák és az alsó végtagok vérkeringési problémáinak (ishemia) kezelésére, valamint a diabétesztől szenvedő betegek bőr problémáinak kezelésére alkalmazzák. Számos szisztémás vaszkuláris illetve szívbetegségben (bradycardia), alacsony vérnyomásban szenvedő betegek  esetében is alkalmazzák.

1994-ben a franciaországi SPA Royat bázisán működő kardiovaszkuláris patológiákkal foglalkozó intézetben 20 000 vérellátási elégtelenségben szenvedő pácienst kezeltek CO2 transzdermális terápiával kimagaslóan pozitív eredménnyel. A Francia Egészségügyi Minisztérium szerint a CO2 transzdermális terápia az ilyen betegek esetében egyértelműen indokolt és hasznos, vagy önmagában, vagy más módszerekkel kombinálva.
Az évek során ez a kezelési mód bizonyítottan hatékony a bőrgyógyászatban, esztétikai bőrgyőgyászatban és az "anti-aging" kezelések terén.

Ennek a módszernek az eredményességét az általános és  esztétikai bőrgyógyászat terén számos öregedési problémával foglalkozó világkongresszuson méltatják világhírű bőrfiatalítással foglalkozó klinikák eredményeinek alapján.

E módszert Európában számos helyen tanulmányozták és fejlesztették, mint például a Sienai egyetem Olaszországban, valamint a Milánói és Pavai Egyetem mikroangiológiai és mikrocirkulációs központja, valamint az osztrák, magyar cseh és szlovák klinikák. A világ számos országában ismerik és alkalmazzák a módszert (pl. Olaszország, Csehország, Ausztria, Lengyelország, Ausztrália, Korea, Szingapúr és Dél-Amerika, Oroszország). Olaszországban Siena városában működik a nemzetközi tudományos karboxiterápiás társulat (G.I.S.C.).


A MÓDSZER ISMERTETÉSE:
Karboxiterápia egy fizikoterápiás eljárás, melynek során orvosi tisztaságú széndioxid gázt injektálnak a bőr alá (szubkután) terápiás céllal. Az injektálást egy nagyon vékony injekciós tűvel ellátott speciálisan kifejlesztett adagolóval (applikátorral) végzik. A szervezeten belüli biokémiai folyamatok következtében a hajszálerek kitágulnak ( kapillárisok, arteriolák), ezzel javul a mikrocirkuláció és szövetek vérellátása, megszűnik a phlebostasis (vénás pangás), csökken a fájdalom és fokozódik a helyi védekezési mechanizmus. Ezzel egyidejűleg fokozódik a szervezet védekező mechanizmusa.

E módszer alkalmazásával hatásos eredmény érhető el például az izületi merevség kezelése esetében, fájdalom csökkentés illetve izomgyengeség esetében. A karboxiterápiás eljárás mérsékelten invazív, a mellékhatások megjelenésének rizikója minimális, kontraindikációj