Elektroterápia


A mozgásszervi betegségek gyógyításában hatékonyan alkalmazhatóak a fizioterápiás módszerek.

Elektroterápiás módszerek

    -Elektroterápia galván kezelés
    -Elektroterápia iontoforezis
    -Elektroterápia diadinamic kezelés
    -Elektroterápia TENS kezelés
    -Elektroterápia szelektív ingeráram
    -Elektroterápia interferencia
   
 

A fizioterápia gyógymód, melynél fizikai energiát használnak a gyógyításra, segítségével kóros tüneteket enyhítenek vagy szüntetnek meg. Leggyakrabban használt kezelési mód az elektroterápia.
Milyen fizioterápiás módszereket alkalmaznak a NaturMed Egészségügyi Centrumban?

A NaturMed Egészségügyi Centrumban az elektroterápiás módszerek széles spektrumát kínálják ízületi elváltozások, gerinc- és mozgásszervi betegségek, izomfájdalmak kezelésére és rehabilitációs célú kezelésre.

Galván kezelés

Galván kezelések konstans, kisfrekvenciás egyenárammal történnek. Elsősorban fájdalomcsillapító hatású, az ereket tágítja, a motoros ideg ingerlékenységet fokozza. Az elektródák elhelyezkedésétől függően lehet hosszanti vagy keresztirányú. A hosszanti kezelés lehet leszálló vagy felszálló aszerint, hogy az anód és a katód hol helyezkednek el. A leszálló kezelés fájdalomcsillapító hatású, az idegek ingerlékenységét csökkenti, a felszálló kezelés inkább izgató hatású, az idegek ingerlékenységét fokozza. Alkalmazásai: fájdalomcsillapítás, gyógyszerbevitel, vérkeringés javítása, törés esetén csontosodás gyorsítása.
   

Iontoforézis

A stabil galván kezelés speciális fajtája, amelynek során a bőrön át fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szereket (gyógyszereket) juttatnak a szervezetbe elektromos úton, ezáltal a stabil galván hatása még fokozottabb lesz.
   

Diadinamic

Bernard 1950-ben fejlesztette ki a róla elnevezett Bernard-áramokat, vagy más néven diadinamikus áramokat. Azért nevezte el diadinamikusnak, mert két komponenst tartalmaz: a bázisáramot, amely 1-3 mA intenzitású galvánáram és a dózisáramot, amely a galvánáramra szuperponált különböző paraméterekkel rendelkező szinuszfélhullámokból áll. Ez a dózisáram tulajdonképpen lüktető egyenáram.
   
Hatásai: kiváló fájdalomcsillapító és értágító hatás. Igen hatékony főleg neuralgiás jellegű betegségek (pl. isialgia, lumbago, radiculitis), posttraumatikus és gyulladásos állapotok, csomós visszértágulatok, migrén, izomgörcsök és izomgyengeségek esetén.

Tens kezelés (Transcutan elektro-nervo-stimulációs kezelés)

Az utóbbi évtizedben bevezetett TENS kezelési eljárást többségében fájdalomcsillapításra, fekélyek, felfekvések, bőrsérülések, kezelésére alkalmazzák. A kezelés lényege, hogy a TENS által szolgáltatott impulzusokkal csak a vastag érző idegrostokat ingereljük, és ezzel mintegy meggátoljuk azoknak a vékonyabb rostoknak az ingerületvezetését, amiken keresztül a fájdalom érzete az agyba jut. Terápiás előnye, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését részben vagy egészben megtakaríthatja.

Egyéni érzékenység szerint akár naponta többször is használható. Mindenfajta fájdalomcsillapításra,így akár daganatos betegeknél is alkalmazható.
   

Szelektív ingeráram kezelés

Izmok és idegek sérülése után alkalmazzuk utókezelésre. Az ingeráram kezeléssel a megfelelően felhelyezett elektródákkal az izmokat elektromosan ingerelni lehet akár az izom felől – az izom hasra téve az elektródákat –, sorvadt izmokat kezelünk ily módon, vagy az ideg felől beidegzési zavaroknál. Alkalmazásával a nem használt vagy nem használható (bénult) izmok további gyengülése megelőzhető, az izom erősíthető, illetve idegsérülésnél.

A kezelendő testfelületre, az izmok eredési és tapadási pontjaira elektródát helyezünk. A készülék a kezelés alatt izom összehúzódást hoz létre. Fontos terápiás eljárás a perifériás bénulások esetén, izomsorvadás megelőzésére.    


Interferencia


Középfrekvenciás elektromos ingerterápia, melynél az alacsonyfrekvenciás ingeráram a középfrekvenciás áramok interferenciájakor jön létre. Ez az interferencia a 4000 Hz-es vivőfrekvenciának köszönhetően a szövetek mélyebb rétegeiben is ki tud alakulni, ezért kiválóan alkalmas mélyszöveti ingerlésre.
   
Hatásai: fájdalomcsillapító, gyulladás- és ödéma csökkentő, helyi keringés- és izom összehúzódást fokozó.
Mélyebb fájdalomcsillapító hatású elektroterápiás módszer, főként a nyak és a gerinc kezelésére használják.
   

A kezeléseket szakképzett asszisztens végzi.


Árak:
Elektroterápia (30 perc):
1 alkalom:      4.000 Ft
5 alkalom:     15.000 Ft
10 alkalom:   30.000 Ft

2024 © NATURMED BALATONFÜRED

BALATONFÜRED