Az egészségügyi szűrővizsgálatok eredményességéről


 

Az egészségügyi szűrővizsgálatok eredményességéről, a szűrővizsgálatok fontosságáról néhány szóban.

A NaturMed Egészségügyi Centrumban tíz év óta folyamatosan végzünk szűrővizsgálatokat, mind a lakosság, mind az egészségügyi szakdolgozók, dolgozók esetében.

Az egészségtudatos életmódnak elengedhetetlenül fontos része a prevenció, amelyet hangoztatunk praxisainkban. Ennek az a magyarázata, hogy szeretnénk, ha mielőbb, korai stádiumban felismerésre kerülnének a szervezetben, az esetleges elváltozások.
Ezért indokolt a szűrővizsgálatok végzése, amelyek a következők:
belgyógyászat, kardiológiai (szív ultrahang, EKG), ultrahang vizsgálatok (hasi, pajzsmirigy, nyaki erek, emlő, prosztata, here ultrahang), nőgyógyászat, férfiak esetében PSA szűrés, végbél, vastagbél szűrése, bőrgyógyászat és fogászat.

A szájüregi daganatok korai felismerése a fogorvosok feladata, ezért is végezzük a szájüregi vizsgálatokat, a fogak állapota is egyfajta góc, amely felismerése ismét csökkenti a megbetegedés lehetőségét.

A szív- és érrendszer betegségeiben fő szerepet játszó magas vérnyomás szűrése és gondozási útja meghatározó, amely csökkenti az egyik főbb halálozási számot.

Az általunk elvégzett szűrővizsgálatok statisztikai adatai is bizonyítják, hogy a szűrővizsgálatokra jelentkezettek legalább 50% keringési, szív- és érrendszeri betegségekben szenved, több mint negyedének látens daganatos betegségéről nincs tudomása.  A 65 év alatti halálozásban 40 % képviselnek a daganatos betegségek.
Ezek az értékek 70-80% százalékkal nagyobbak, mint az Európai Unió átlaga.

Az elvégzett szűrővizsgálatok során arra is fény derült, hogy a résztvevők 74%-a túlsúlyos, 76%-a nem végez rendszeres testmozgást. Emellett külön probléma, hogy a megkérdezettek harmada még mindig dohányzik. A koleszterin-, valamint a cukorérték az érintettek mintegy 22% -nál mutatott a referencia tartományhoz képest kiugró értéket.

A szűrésben résztvevők 68%-ánál emelkedett a BMI (testtömeg index), a túltápláltság, a helytelen étkezés, a mozgás hiánya elsősorban a fő ok, ugyanakkor azt is meg kell állapítanunk, hogy a pajzsmirigy vizsgálatok elmaradása is közrejátszik az elhízás esetében, az anyagcsere folyamatok nem kapnak kellő figyelmet.
 

Összegzésül: elsősorban, mi az egészségügyi szűrés haszna, az egyén számára?

Sajnos az a tapasztalatunk, hogy a megelőzés, prevenció fontossága még nem tudatosult sem az állampolgárok, sem a munkaadók esetében. A megbetegedések és a halálozások aránya arra mutat, hogy akár a daganatos, akár az egyéb betegségek többsége előrehaladott állapotban kerül az egészségügyi ellátórendszerbe, amikor még kezelhető ugyan, de eredményes gyógyításának a kilátásai már korlátozottak.

Ha a szűrővizsgálat eredménye negatív, a vizsgált személy megnyugodhat. Ha az eredmény pozitív, a szűrővizsgálat időben előbbre hozza a diagnózist és a kezelést. Az időnyerés nagyobb esélyt ad a súlyosabb következmények elkerülésére, vagy a teljes gyógyulásra, mintha a beteg a tünetek és panaszok megjelenése miatt fordult volna orvoshoz.

A NaturMed Egészségügyi Centrumban végzett több száz egészségügyi szűrővizsgálat bizonyítja, hogy az egyén egészségének megőrzésében döntő szerepet játszott, játszik napjainkban is. Több esetben került sor műtét elvégzésére, ami szintén azt bizonyítja, hogy a látens, lappangó, tüneteket sem okozó esetek mögött meghúzódott betegség korai stádiumában felismertté vált, következmények nélkül. A szűrővizsgálatok megállapíthatóan a nem kívánatos lélektani mellékhatásokat is a minimumra korlátozzák.


« Vissza az előző oldalra

2024 © NATURMED BALATONFÜRED

BALATONFÜRED